قیام حضرت مهدی (عج) در قرآن
قیام حضرت مهدی (عج) در قرآن
قرآن کریم درباره امام زمان(عج) مانند بسیاری از موضوعات دیگر به صورت کلّی و اصولی بحث نموده است یعنی از تشکیل حکومت عدل جهانی و پیروزی نهایی صالحان در روی زمین سخن به میان آورده است و این دسته از آیات الهی که بیش از صد آیه است مفسّران عالیقدر اسلامی به استناد روایات و اخبار معصومین علیهم السلام این دسته از آیات را مربوط به موضوعات مهدویت و ظهور و قیام حضرت ولی عصر(عج) می دانند.
و بیش از پانصد روایت از نبی مکرّم اسلام (ص) و ائمه معصومین (ع) در تفسیر این گونه آیات نقل شده است.
ما در این جا به چند قسم از آیات و روایاتی که در تفسیر و توضیح آنها است اشاره می کنیم.
1 - خداوند در قرآن کریم می فرماید:
وَ لَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ . (انبیاء/105)
و در حقیقت، در زبور پس از تورات نوشتیم که زمین را بندگان شایسته ما به ارث خواهند برد.
امام باقر (ع) فرمودند:
این بندگان صالح که وارثان زمین شوند اصحاب حضرت مهدی(عج) در آخرالزمان هستند.
2- و نیز خداوند در قرآن می فرماید :
وَ نُرِیدُ أَنْ نَّمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ . (قصص/5 )
و ما اراده کردیم بر کسانى که در آن سرزمین، فرو دست شده بودند، منتّ نهیم و آنان را پیشوایان مردم گردانیم و ایشان را وارثان زمین قرار دهیم.
این آیه بشارتی به تحقق مشیت الهی بر حکومت مستضعفان و زوال حکومت ستمگران است که نمونه آن حکومت پیامبر(ص) و ظهور اسلام بر تهی دستان عربستان بود و نمونه گسترده تر آن در حکومت عدالت گستر حضرت مهدی (عج) خواهد بود.
حضرت علی )ع( در نهج البلاغه فرمودند:
دنیا پس از چموشی و سرکشی همچون شتری که از دادن شیر به دوشنده اش خودداری کرده به ما روی می آورد.»
سپس این آیه را تلاوت فرمود: وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ علَى الَّذینَ ... .
درتفسیر نورالثقلین از امام علی(ع) روایت می کند که در مورد این آیه فرمودند:
این گروه، آل محمّد (ع) هستند که خداوند آنها را بعد از زحمت و فشاری که بر آنها وارد می شود بر می انگیزد و به آنها عزت میدهد و دشمنان شان را خوار می کند. ( نورالثقلین ، ج 4 ، ص110 )
3- همچنین در آیه 9 سوره صف می فرماید:
هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَ دِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ (صف/9) و (توبه/33)
او کسى است که پیامبرش را با هدایت و دین درست فرستاد تا آن را بر هر چه دین است پیروز گرداند، هر چند مشرکان خوش نداشته باشند.
در تفسیر البرهان آمده است امام صادق (ع) در تفسیر این آیه فرمودند:
به خدا سوگند هنوز تأویل این آیه نازل نشده است و نخواهد شد تا آن که قائم(عج) خروج کند، وقتی او خروج کرد هیچ کافر و منکر به خدا نمی ماند مگر این که از خروج آن جناب ناراحت می شود. (کمال الدین وتمام النعمة: ۲، ۶70)
با سلام و صلوات و با آرزوی قبولی طاعات احتراما به ختم قران کریم دعوت دارید لطفا جهت مشارکت جز یا جزهای انتخابتان را اعلام بفرمایید جزاکم الله