سفر به چزابه - نوروز 1395 - یاد همه شهیدان گرامی باد
تنگه چزابه
تنگه چَزّابه یا چذابه نام منطقهای در ۱۷ کیلومتری شمال غربی شهر بستان در استان خوزستان است. تنگه چزابه بین تپههای رملی و هورالهویزه و بر سر مسیر مرزی فکه – بستان قرار دارد و در کنار مرز ایران و عراق واقع شده است.
این تنگه که از دید رزمی بسیار استراتژیک میباشد. در دو سوی این تنگه تپههای شنی و هور الهویزه جایگرفتهاند. جادهای در خاک ایران، چزابه را به فکه و جادهای دیگر این منطقه را به شهر العماره در عراق میپیوندد. دهانه این تنگه نیز نزدیک به یکونیم کیلومتر میباشد.
اهمیت راهبردی تنگه چزابه
این تنگه که از دید رزمی بسیار استراتژیک میباشد. در روند جنگ ایران و عراق تنگه چزابه یکی از پنج محور تازش عراق به ایران بود. ارتش عراق پس از سه روز درگیری در نوار مرزی در تاریخ ۳ مهر ۱۳۵۹ از تنگه چرابه عبور کرده و به طرف تپه های الله اکبر و بستان پیش رفتند. این منطقه در تصرف نیروهای عراقی قرار داشت تا اینکه در تاریخ ۸ آذر ۱۳۶۰ در جریان عملیات طریقالقدس نیروهای ایرانی این نقطه را بازپس گرفتند. در آستانه عملیات فتحالمبین در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۶۰ نیروهای عراقی با هدف به تاخیر انداختن عملیات فتح المبین و منظور تصرف مجدد شهر بستان، با حمله به این تنگه دست به عملیات متقابل زدند. این عملیات ۱۰ روزه ارتش عراق که عملیات تنگه چزابه نام داشت صدام حسین رئیس جمهور عراق شخصاً در منطقه حضور یافت و هدایت عملیات را به عهده گرفت. این عملیات که تا ۲۷ بهمن ادامه داشت یکی از خونین ترین صحنه های جنگ ایران و عراق رخ بود و عراقیها توانستند نخستین خاکریز نیروهای ایرانی را تصرف کنند و منطقه ای به عمق ۸۰۰ متر را با آتش کنترل کنند. در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۶۰ چهار گردان از نیروهای سپاه پاسداران به فرماندهی حسن باقری طی عملیات امیرالمؤمنین یا جنگ چزابه از منطقه رملی شمال تنگه(تپه نبعه) وارد عمل شده و با یورش به نیروهای عراقی آنان را از تنگه دور کردند.
منبع :ویکی پدیا
یادمان شهدای تنگه چزابه
سفر بخیر و زیارت قبول
آدرس این وبلاگ رو به وبم اضافه کردم . یا علی