زندگینامه شیخ عباس قمی ، صاحب کتاب مفاتیح الجنان
من هر موفقیتی که دارم از برکت مادرم است
حاج شیخ عباس قمی
"عباس بن محمد رضا القُمی (1294-1359ق) مشهور به شیخ عباس قمی و نیز محدّث قمی عالم شیعی قرن چهاردهم قمری است. او محدّث، مورخ و خطیب بود. مفاتیح الجنان، سفینة البحار و منتهی الآمال از مشهورترین تألیفات اوست.ایشان 46 کتاب تالیف نموده است.
ولادت و نسب
شیخ عباس در سال 1294 قمری در قم به دنیا آمد. پدرش محمد رضا قمی فردی متدین و مرجع مردم برای آگاهی از وظایف شرعی بود. مادر شیخ عباس به نام «بانو زینت» نیز از زنان متدینه و پارسا بود.
محدث قمی درباره وی میگوید: من هر موفقیتی که دارم از برکت مادرم است؛ زیرا ایشان سعی داشت همیشه مرا با طهارت کامل شیر دهد.
ازدواج
ازدواج شیخ عباس محدث قمی هنگامی که در مشهد اقامت میکند اتفاق افتاد، وی دختر آیت الله حاج سید احمد طباطبایی را به همسری برگزید.
تحصیلات
شیخ عباس تحصیلات دوران کودکی و نوجوانی را در قم گذراند. برخی اساتید وی در این شهر عبارتند از:
- میرزا محمد ارباب قمی
- شیخ ابوالقاسم قمی
- سید احمد طباطبایی قمی پدرخانم محدث قمی
- شیخ محمد حسین قمی استاد خط نستعلیق.
ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی
آقا بزرگ تهرانی از دوستان و ارادتمندان شیخ عباس میگوید: وی مثال بارز انسان کامل و مصداق فردی عالم فاضل و زیبنده صفات عالیه مانند حسن خلق و تواضع بود. سلیم الذات و شریف النفس بود و از غرور و شهرت طلبی دوری میجست و زندگی زاهدانهای داشت. من در مدتی که با او بودم انس گرفتم و جانم با جان او درآمیخت.
داستانهای فراوانی در وصف منش، رفتار و اخلاق وی بیان شده است.
وفات و مدفن
محدث قمی در شب سه شنبه 22ذی الحجه سال 1359 قمری و در سن 65 سالگی در نجف درگذشت. سید ابوالحسن اصفهانی در حرم امیر مؤمنان(علیه السلام) بر او نماز خواند و پیکرش در کنار استادش محدث نوری در حرم دفن گردید. سید محسن امین مینویسد:
سه مجلس بزرگداشت برای وی در نجف، کربلا و کاظمین برگزار شد."
برابر با ۳۰ دی ماه ۱۳۱۹ هجری شمسی