مروری بر زندگینامه آیت الله ری شهری ، یار دیرین امام و رهبری
آیت الله محمدی ری شهری از مجاهدان دیرین و از یاران امام خمینی (ره) دعوت حق را لبیک گفت. ضمن تسلیت درگذشت این عالم ربانی، گوشه ای از مجاهدت های ایشان را مرور می کنیم.
تولد و تحصیلات
آیت اللّه محمّد محمّدى رى شهرى در آبان ۱۳۲۵ در شهر رى دیده به جهان گشود . وى پس از پایان تحصیلات ابتدایى، درسال ۱۳۳۹، وارد حوزه علمیه شهررى (مدرسه برهان) شد و در سال ۱۳۴۰، براى ادامه تحصیل به قم رفت و تا پیروزى انقلاب اسلامى در سال ۱۳۵۷ ـ بجز مدّت کوتاهى که به دلایل سیاسى به حوزه هاى علمیه مشهد و نجف مهاجرت کرد ـ به گذراندن مدارج تحصیلى و تدریس در حوزه علمیه قم اشتغال داشت.
وى سطوح عالى حوزه را نزد اساتید بزرگى همچون آیات: میرزا على مشکینى، محمد فاضل لنکرانى و حاج سید محمدباقر طباطبایى سلطانى تلمّذ نمود. همچنین درس خارج اصول را از محضر آیات عظام: محمدعلى اراکى و حسین وحید خراسانى استفاده کرد و درس خارج فقه را از محضر آیات عظام: میرزا على مشکینى، جواد تبریزى، سید محمدرضا گلپایگانى و شیخ مرتضى حائرى بهره برد.
وى پس از سالها حضور در دروس خارجِ فقه و اصول، به درجه اجتهاد نایل آمد. آن مرحوم همچنین به دریافت اجازه روایت حدیث از برخى علما و محدّثان بزرگ جهان اسلام از جمله آیتاللّه حاج آقا رضا بهاءالدینى، توفیق یافت. از دیگر موفقیت هاى ایشان می توان به توفیق حفظ کلّ قرآن کریم اشاره کرد.
فعالیت هاى اجتماعى ـ سیاسى
آیت اللّه رى شهرى از ابتداى نهضت اسلامى بویژه در جریانات ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، با اهداف و دیدگاه هاى حضرت امام آشنا شد. وى در تاریخ ۲۰ تیر ۱۳۴۴ به وسیله ساواک مشهد دستگیر و زندانی شد. وى در سال ۱۳۴۵ ضمن تمرّد از شرکت در جلسه دادگاه تجدید نظر ساواک، به نجف اشرف رفت و در سال ۱۳۴۶ به ایران بازگشت و حدود هجده ماه در حوزه علمیه مشهد به تحصیل پرداخت. وى در همین مدّت مجدداً تحت تعقیب ساواک قرار گرفت و در دادگاه تجدید نظر، بار دیگر به زندان محکوم شد.
مرحوم رى شهرى در سال ۱۳۵۶ به دلیل سخنرانى علیه رژیم شاه در حسینیه اصفهانی هاى آبادان از سوى ساواک ممنوع المنبر شد. همچنین به دلیل سخنرانى علیه رژیم در نهاوند، آبادان، مشهد، هرمزگان و زابل، مورد تعقیب ساواک بود و تظاهرات مردم هرمزگان و زابل در جریان قیام سراسرى مردم ایران علیه رژیم شاه، عمدتا پس از سخنرانی هاى ایشان صورت گرفت.
پس از پیروزی انقلاب
آیت اللّه رى شهرى پس از پیروزى انقلاب اسلامى همچنان به فعالیت هاى اجتماعى ـ سیاسى اشتغال داشت.
برخی مسئولیت هاى مهم ایشان پس از پیروزى انقلاب اسلامى عبارت اند از: حاکم شرع دادگاه هاى انقلاب اسلامی؛ رئیس دادگاه انقلاب ارتش نخستین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران؛ دادستان کل کشور از سال 68 تا 70؛ دادستان ویژه دادگاه روحانیت؛ دبیرکل جمعیت دفاع از ارزشهاى انقلاب اسلامى؛ تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنى علیه السلام؛ نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری؛ مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ نماینده ولىّ فقیه و سرپرست حجاج؛ رئیس مؤسسه علمى ـ فرهنگى دار الحدیث؛ رئیس دانشگاه قرآن و حدیث و ...
از آیت الله ری شهری همچنین تالیفاتی نیز به یادگار مانده است که برخی از مهمترین این آثار عبارتند از: دانشنامه قرآن و حدیث در 16 جلد؛ دانشنامه عقاید اسلامی در 10 جلد؛ دانشنامهامیرالمؤمنین علیه السلام بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ در 10 جلد؛ دانشنامه امام حسین(ع)؛ دانشنامه امام مهدی(عج)؛ سیره پیامبر خاتم(ص) و ... از دیگر آثار برجای مانده از آیت الله ری شهری می توان به خاطرات ایشان اشاره کرد که در 5 جلد توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است.
پیام تسلیت در پی درگذشت حجتالاسلام والمسلمین محمدی ری شهری
متن پیام به این شرح است:
اینجانب در طول دهها سال آشنایی همواره صلاح و پرهیزگاری را در ایشان مشاهده کردهام و امیدوارم این ذخیره ارزشمند موجب رحمت و مغفرت و علو درجات وی شود.
صمیمانه به فرزندان محترم و دیگر بازماندگان و همه دوستان و همکاران و شاگردان و ارادتمندان ایشان تسلیت عرض میکنم.
سیّدعلی خامنهای
۲ فروردین ۱۴۰۱