درگذشت اولین عکاس زن دفاع مقدس مریم کاظمزاده
انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات درگذشت مریم کاظمزاده روزنامهنگار و عکاس نامآشنای دفاع مقدس را تسلیت میگوید.
مریم کاظمزاده در سال 1335خورشیدی در شیراز متولد شد. خانواده او در بطن وقایع سال 1342 و قیام ۱۵ خرداد قرار داشتند. او پس از اخذ مدرک دیپلم، تصمیم گرفت معلم شود اما خانواده موافقت نکردند و او را با اصرار برای ادامه تحصیل در سال 1355 به انگلستان فرستادند. آنجا بهواسطه آشنایی با مرضیه حدیدچی (دباغ) و سفر امام به فرانسه با گروهی راهی پاریس شد و عکاسی از دیدارها و ملاقاتهای امام خمینی را برعهده گرفت. در همین روزها نیز تصمیم گرفت تا حرفه خبرنگاری را ادامه دهد.
کاظمزاده پس از انقلاب و از فروردین 1358 بهعنوان خبرنگار در روزنامه «انقلاب اسلامی» مشغول به کارشد و با آغاز غائله کردستان به همراه یکی از همکارانش به کردستان سفر کرد و در مناطق درگیری به همراه مصطفی چمران و همرزمانش به عکاسی پرداخت. او با کسب اجازه از شهید چمران در پاکسازی مناطق مرزی کردستان با گروه «دستمال سرخها» همراه و از نزدیک شاهد وقایع شد و از تجاربی که از همراهی چندروزه با گروه کسب کرده بود، در بازگشت به تهران مقالهای با عنوان «دستمال سرخها چه کسانی هستند» چاپ کرد. او در این سفر با اصغر وصالی، فرمانده دستمال سرخها، آشنا شد و سپس ازدواج کرد. با آغاز جنگ تحمیلی بهعنوان اولین عکاس زن جنگ ایران و عراق از مهر 1359 به همراه اصغر وصالی به مناطق عملیاتی غرب رفت و خاطرات بسیاری از حضور رزمندگان در مناطق جنگی ثبت کرد، اما وصالی یک ماه بعد در 28 آبان 1359 به شهادت رسید.
وی سپس برای مدت کوتاهی در بخش امور بینالملل سفارت ایران در هندوستان در دهلینو مشغول به کار شد و سپس در بازگشت به ایران از سال 1362بهعنوان گزارشگر در مجله زنروز و پس از مدتی در بخش گزارش اجتماعی روزنامه کیهان مشغول به کار شد. او در سالهای باقیمانده از جنگ بارها بهعنوان عکاس با همکارانش به مناطق جنگی سفر کرد.
کاظمزاده پس از خداحافظی از روزنامه کیهان در سال 1384 ، به عنوان یکی اعضای هیئت تحریریه سایت بهدخت و مجله بهداشت زنان با این رسانهها همکاری داشت.
از خداوند بزرگ برای آن روح بلند علو درجات مسئلت داریم.
انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات 1401/03/12
سلام
جالب بود من نمیدونستم که عکاس زن هم توی دفاع مقدس داشتیم